Vinařství Ilias
Naše vinařství je vskutku rodinného charakteru - veškeré práce zastávají vlastními silami rodinní příslušníci (pravda s občasnou vydatnou výpomocí přátel a známých). Historie našeho vinařství je sice poměrně krátká, ale zato dynamická :-).
Vše začalo jednoho osudového dne v roce 1998, kdy jsem si v malebném Pavlově
jako základnu pro své rybářské výpady vyhlédl polorozpadlou chalupu.
Stavení jsme společně s bratrem Tomášem přestavěli do dnešní obyvatelné podoby. A když jsem při čekání na nějaký ten úlovek přemýšlel, jak nejlépe zabezpečit naši početnou rodinu, napadlo mne, že bych si mohl zkusit vyrobit vlastní víno. Své první dva demižony jsem vyrobil v roce 2000 u Radka Nepraše, který mi byl v mých vinařských začátcích ochotným a trpělivým rádcem. Nejodvážnější z mých nejbližších tvrdí, že obsah těchto demižonů se nedal pozřít, ale to mne neodradilo:-).

Vinaření se z koníčka během několika let stalo mou hlavní náplní a zdrojem obživy. Ruku v ruce s tímto vývojem jde i postupné rozšiřování výrobních kapacit a modernizace používané technologie. V nejbližší době bychom se rádi pustili do postupného rozšiřování našich provozních prostor tak, abychom získali prostor potřebný pro zpracování a výrobu vytýčených 40-50 tisíc lahví ročně.

V roce 2011 bylo ukončeno přechodné období a od té doby vyrábíme vína v bio kvalitě. Laicky řečeno, naše vína neošetřujeme chemickými prostředky, ale v boji proti škůdcům, nemocem a nepřízni počasí používáme šetrné přírodní přípravky, jako například fenyklový olej, prášek do pečiva nebo vodní sklo, případně povolené ochranné prostředky na bázi síry a mědi.
K naší filozofii patří také značná míra volnosti, kterou dopřáváme našim zákazníkům. Na našich etiketách totiž nenajdete popis, jaké chutě a vůně v té či oné lahvi hledat. To vše ponecháváme zcela na představivosti, chuťových pohárcích a čichových buňkách milovníků našich vín.
25. 12. 2008, (c) 2008 Vinařství Ilias